Benőtt szőr

Egy kis anatómia
BejelentkezésRendelők

A lábszár és bikini terület szőrtelenítésénél legtöbben a benőtt, begyulladt szőrtüszők illetve a maradvány pigmentáció (barna foltok) miatt szeretnének megoldást találni.

Dr. Kádár László

Benőtt szőr

Ha egy hosszú hajszálat két ujjunk között finoman végighúzzunk, érezzük, hogy könnyedén, akadálytalanul végigsiklik. Ha visszafelé húzzuk az ujjunkat a hajszálon (különösen, ha még nedves is), akkor enyhe reszelő tapintatú akadályt érzünk.

Benőtt szőr probléma előtte és utána

A szőrszálat kívülről úgy borítják apró kis lemezek, mint a tetőt a cserepek. A szőr a hajhagymából kinőve, a bőrben egy hüvelyben, az un. gyökérhüvelyben halad. Ebben is megtalálhatók e kis lemezek, és a két lemezrendszer egymáson a növekedés folyamán racsniszerűen csúszik előre. A szőrszál és a gyökérhüvely funkcionális egységet alkot. A gyökérhüvely azonban sokszor nem egyenes és a hajhagymából kinövő erős szőrszál sok esetben könnyedén átdöfi a vékony hüvelyt. A hüvely nélkül növő szőrszál hosszan a hám alatt kúszva próbál a felszínre törni. Ezt hívjuk benőtt szőrszálnak (razor bumps, pseudofolliculitis).

Máskor sikerül a hámot átszúrnia és védtelenné, fertőzésre, gyulladásra hajlamossá válik. Ez leggyakrabban a fanszőrzet, lábszár tájékán fordul elő. A gyulladt, benőtt szőrszálak okozta gennyes gócok és a gyógyult, barnásan elszíneződött, apró foltokkal kevert területek tisztátalan küllemet adnak ezen amúgy is kényes régiónak.

Barna foltok a lábszáron

A lábszárak borotválása, gyantázása során a vastag, erős szőrszálak körül keletkező piciny sebzés és az azt követő gyulladás un. maradvány pigmentációval gyógyul. Van, aki két havonta borotválja, epilálja a legnagyobb óvatossággal a lábszárát és mégis kialakulnak a foltok. Más hetente borotválja, és még sincs semmi nyom. Ez egyéni hajlam, mely egész életen át fennmarad. A lábszár foltos, apró, vörös gyulladt gócok váltogatják egymást. Nagyon sokan még nyáron is nadrág viselésével próbálják takarni a nem túlzottan esztétikus lábszárat.

A megoldás: nagyenergiájú fénykezelés

2-3 nagyenergiájú fénykezelés hatására az újranövő szőrzet miniatürizálódik, azaz az újranövés során egyre vékonyabb, rövidebb, világosabb, puhább, egyszóval gyengébb lesz. A meggyengült szőrzet könnyebben tud idomulni a hajlékony gyökérhüvelyhez, illetve a szőrzet eltávolítása nem okoz hámhiányt, gyulladást, pigmentációt. A benőtt szőrzet problémája örökre rendeződik. A maradvány pigmentáció gyorsabb eltűnését krémek felvitelével gyorsíthatjuk.