Fontos tudnivalók

Első vizit, kezelés, ellenjavallatok
BejelentkezésRendelők

A beavatkozás előtt bőrgyógyászati vizsgálatot végzünk. A leendő pácienstől kórelőzményt veszünk fel. Ha bőrelváltozása nem tartozik a lézeres szőrtelenítés javallati körébe, nem kérünk vizitdíjat.

Dr. Kádár László

Első vizit

Hogyan kell megjelenni meg az első viziten?

Az asszisztensnőm, Évi a telefonban tájékoztatja, hogy az adott kezelésre milyen szőrzet hosszúsággal kell megjelennie.

Ha szőrszál túl hosszú, akkor túl sok energiát nyel el, és könnyebben megéghet a szőr, és nem jut elegendő energia a károsítandó hajhagymához. Ha a szőrszál túl rövid, az orvos nem látja a kezelendő területet és nem alakul ki kontaktus a fény és a hajhagyma között. A szőrtelenítés előtt legalább egy hónapig ne napozzon, ne szoláriumozzon, és csak borotvával szőrtelenítsen.

Ne viseljen ékszert, testékszert a kezelendő bőrfelületen.

Mi történik a vizit alkalmával?

A beavatkozás előtt bőrgyógyászati vizsgálatot végzünk. Ha bőrelváltozása nem tartozik a lézeres szőrtelenítés javallati körébe, nem kérünk vizitdíjat. A leendő pácienstől kórelőzmény veszünk. A kezelendő területet lefotózzuk, a páciens a fényképet digitális adathordozón megkapja, azt elviheti. Ha a kezelésnek nincs ellenjavallata, tesztbesugárzást végzünk.

A lézeres szőrtelenítés menete

Szőrtelenítő kezelés

A negatív teszt után végezzük el az első szőrtelenítést. A beavatkozás időtartama testtájéktól függ (pl.: hónalj kb. 5-10 perc, comb, lábszár 1 óra). A kezelések alatt a páciens ágyon fekszik, szemei védőszemüveggel letakarva. A gép kerekeken gurul, a testből méteres vezetéken keresztül kapcsolódik a kezelőfej, mely vakuhoz hasonlít. A kezelőfejet a bőrre nyomjuk, zselén keresztül, a bőrt alig érintve. A kezeléskor enyhe, szúró-csípő jellegű ütés jelentkezik a fény villanásakor. A kezelt felületet hűtő zselé és a gép feje is hűti.

Hány alkalommal és milyen időközönként kell kezelésre jelentkezni?

A szőrzet életciklusának megfelelően minden testtájon más-más gyakorisággal és időközzel kell elvégezni a szőrtelenítést. Általában 4-6-8 kezelésre adunk ajánlatot. A kezelési szünetek betartása döntően befolyásolja az eredményt.

Mi a teendő lézeres szőrtelenítés után?

Lézeres szőrtelenítő kezelés után a bőr napégéshez hasonló állapotba kerül. Kissé ég, gyulladt, kipirossodik és pár óráig érzékeny. Ilyenkor a legfontosabb teendő a hűtés, a pihentetés. Nem jó a szűk ruha, a dörzsölés, az irritáció, a meleg vizes fürdetés, krémezés, dörzsölés. Laza, nem feszülő ruházatban távozzon, kerülje a fizikai aktivitást, tornát, szaunát, meleg fürdőt pár napig. Nagyobb terület (teljes láb, törzs) szőrtelenítése után általános tünetként napszúráshoz hasonló (fáradság, gyengeség, hőemelkedés) tünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor egy nap pihenés javasolt.

Az arc szőrtelenítés után másnap a csipeszelés javasolt, míg a többi testrésznél semmilyen extra teendő nincsen.

Hogyan szőrtelenítsen a kezelések közötti időszakokban?

A kezelés előtt két héttel csak borotválással szőrtelenítsen.

Milyen eredmény várható?

A lábszáron, a bikini tájékon, a hónaljban optimális esetben 3-10 évig nem kell a visszanövő szőrzettel foglalkozni. Ezután egy-egy fenntartó kezelést érdemes beiktatni. A hormonális behatásnak kitett területeken (bajusz, áll, mellkas, hát) a fenntartó kezeléseket gyakrabban, általában évente kell ismételni.
Ezeket a kilátásokat, a miniatürizálódás tartamát az első orvosi vizit alkalmával tisztázzuk. Általánosságban elmondható, hogy 4-8 kezelésre vállalunk 70-95%-os eredményt.

Lassan bevonul a köztudatba, hogy a nagyenergiájú fénnyel történő szőrtelenítésnél nem az a cél, hogy a későbbiekben sohase nőjön egyetlen szőrszál sem. A szelektív fototermolízis lényege, hogy a fény a bőrben elhelyezkedő hajhagymát kb.70 Celsius fokra felmelegítve elroncsolja. A károsodott hajhagyma egy idő után regenerálódhat, és új “szőrbimbók” is aktiválódhatnak, ezért a szőrzet újranőhet. Az újranövésnél a szőrszál vékonyabb, puhább, gyengébb, világosabb. Ezt hívjuk miniatürizálódásnak. A folyamat vége a piheszőrzet. Ennek a folyamatnak az idejét és nagyságát szoktuk eredményként megadni. Az semmiképpen sem elfogadható eredmény, ha egy év múlva a szőrzet úgyanúgy visszanő.

Ellenjavallatok

Nem szőrtelenítünk illetve rejuvenálunk a következő esetekben
  • anyajegy szőrtelenítése
  • fényérzékenyítő gyógyszerek szedése
  • terhesség
  • súlyos cukorbetegség
  • tetovált terület
  • aktív bőrbetegség a kezelendő területen (pikkelysömör, ekcéma, kiütések, stb.)
  • szívritmus szabályzó vagy belső defibrillátor
  • mechanikus vagy kémiai hámlasztás 2 héten belül
  • lézerres bőr felület kezelés 3 hónapon belül

Nem kezdjük el a kezelést az egy hónapon belül szoláriumozott, napozott pácienseken sem. A menstruációs ciklus nem befolyásolja a kezeléseket.

Ha veszélytelen a lézeres epiláció és fotorejuvenáció, akkor miért nem lehet terheseken is alkalmazni?

Elvi kérdés. Általános szabály, hogy terheseken kerülni kell minden műszeres, elektromos, kozmetikai, fizikai, kémiai stb. beavatkozást. Az olyan, általában veszélytelen, programozható beavatkozásokat is, mint például a fogbeültetés, fibroma, anyajegy eltávolítás, korrekciós szemműtét, elektromos kozmetikai gépekkel történő kezelések, stb. csak a terhesség kihordása után végezzük el.