Alapfogalmak

Végleges szőrtelenítés, szelektív fototermolízis...
BejelentkezésRendelők
A lézersugárzás csakis az aktív, növekedési fázisban lévő, melaninban gazdag hajhagymákat roncsolja. Ha a növekedési szakasz csúcsán lévő hajhagyma besugárzást kap, akkor elpusztul, és soha többé nem termel szőrzetet. Vagyis egyetlen szőrtüszőre kivetítve ilyenkor beszélünk végleges szőrtelenítésről.
Dr. Kádár László

Szőrtelenítés alapfogalmak, végleges szőrtelenítés lézerrel

A végleges szőrtelenítés működésének megértéséhez először is a szőrszálak “működéséről” kell néhány szót ejteni. Egy szőrszál életciklusa három fázisból áll, ezek:

  • növekedési szakasz
  • átmeneti szakasz
  • nyugvó-alvó szakasz

Melanin, azaz pigment (bőrfesték) termelés csak az aktív, növekedési fázisban van, így a szőrszál ilyenkor roncsolható jól nagyenergiájú fénnyel. Ebből adódóan a kezelési ciklusokat úgy kell megválasztani, hogy a bőr lehetőleg akkor kapjon besugárzást, amikor a lehető legtöbb hajhagyma az növekedési szakaszban van.

Az ember nem vedlik

Az állatokkal ellentétben, az ember szőrzete nem szakaszosan nő (vedlés), hanem az egyes szőrtüsző-faggyúmirigy egységek mindegyike különböző fázisban található. Akad olyan, amely a növekedési szakasz elején tart még csak, van, amelyik már hónapok óta növekszik, és van olyan, amely az aktív fázis vége felé jár már. Az átmeneti és nyugalmi fázisokra ugyanez vonatkozik. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szőrzetváltás szakaszaiban nagy szóródások vannak testtájtól függetlenül is.

A végleges szőrtelenítés során épp ezért úgy állítják össze – különféle táblázatok alapján, a tapasztalatokra hagyatkozva – az egyénre szabott kezelési sémát, hogy minél több szőrszál legyen az aktív fázis csúcsán. Ezt a lefedést úgy érik el, hogy a kezelendő bőrfelületet több alkalommal (3-12 kezelés), különböző intervallumokkal (4-8-12 hét) sugarazzák be. Ennek köszönhetően a végleges szőrtelenítés hosszabb távú folyamat, de a páciensek nagy többségénél tökéletes megoldást nyújt.

Szelektív fototermolízis

A végleges szőrtelenítés nagyenergiájú fénykezeléssel történik, amelynek lényege, hogy a bőrben lévő hajhagymát csaknem 70 Celsius fokra hevítve elroncsolja, miközben annak környezete nem károsodik. Ezt hívjuk szelektív fototermolízisnek. A besugárzás egy pillanatra forró, szúró, csípő jellegű fájdalommal jár.

Miniatürizálódás

A szelektív fototermolízis során a hajhagymák nagy része végleg elpusztul, egy részük viszont csak részlegesen károsodik, miniatürizálódik. Ezek idővel regenerálódhatnak és “csökevényesen” újranőhetnek. A végleges szőrtelenítés ismételt kezeléseinek köszönhetően az újranőtt szőrszálak egyre vékonyabbak, gyengébbek, puhábbak, világosabbak és rövidebbek lesznek (ennek igazán gyakorlati jelentősége a benőtt szőrnél van).